Perfectionistisch, klantgericht en sterk met cijfers: een greep uit de kenmerken waar salarisprofessionals zelf van zeggen dat ze bekend om staan. Anderen kennen ze vooral als degenen die verantwoordelijk zijn voor de salarisuitbetalingen. De rol van de salarisprofessional reikt echter veel verder dan dat. Of het nu gaat om het geven van advies over doorwerken na de pensioengerechtigde leeftijd, het uitzoeken van de fiscale en sociale zekerheidsgevolgen van hybride werken in het buitenland, of het slim toepassen van de werkkostenregeling – het takenpakket is breed en constant in beweging. Daarom is het essentieel dat ze kennis en vaardigheden blijven ontwikkelen.
Tijdens het jaarlijkse NIRPA-congres op 1 oktober 2024 werd duidelijk hoe belangrijk deze ontwikkeling is in een snel veranderende omgeving. Verschillende organisaties uit het vakgebied, zoals de Loonaangifteketen, belichtten die dag de recente ontwikkelingen. De belangrijkste boodschap van het congres was dat de rol van de salarisprofessional sneller verandert dan ooit tevoren.
Wijzigingen in wet- en regelgeving in relatie tot uitvoerbaarheid
Allereerst is de wet- en regelgeving constant aan verandering onderhevig, waardoor het cruciaal is dat de salarisprofessionals blijven leren en ontwikkelen. Dat kan een flinke uitdaging zijn. Ook dit jaar staat er weer een hele lijst wijzigingen op de agenda: van de afschaffing van de compensatie van de transitievergoeding en veranderingen in de WW tot het vereenvoudigen van het verlofstelsel en wijzigingen in de WIA.
Het vraagstuk van zzp’ers en schijnzelfstandigheid, waarbij oproepkrachten verdwijnen en het basiscontract de nieuwe norm wordt, kreeg op het congres extra aandacht. De uitzonderingen, zoals die voor studenten en scholieren, zijn voor veel salarisprofessionals nog een hele administratieve klus. Want wanneer is iemand nu écht een zelfstandige? Een vraag die veel salarisprofessionals waarschijnlijk nog lange tijd zal bezighouden.
Met alle wetswijzigingen die op tafel liggen, kunnen salarisprofessionals zich soms overweldigend voelen door de details. De vraag is dan ook of de wetgeving nog wel uitvoerbaar is. Daarvoor is het cruciaal dat de salarisprofessional van zich laat horen. Hun praktische inzichten zijn cruciaal voor het ontwikkelen van beleid dat zowel haalbaar als effectief is.
Artificial Intelligence heeft invloed op het werk van de salarisprofessional
Duidelijk is dat het werk van de salarisprofessional door wet- en regelgeving altijd in beweging blijft. Ook technologische ontwikkelingen in de vorm van Artificial Intelligence (AI) zullen steeds meer impact op het werk van de salarisprofessionals hebben. Hoewel de meeste salarisprofessionals positief staan tegenover het gebruik van AI om hun werk te vergemakkelijken, passen zij het voorlopig nog weinig toe in de praktijk. Dat is een gemiste kans, want het kan veel betekenen voor het automatiseren van routinematige taken, zoals het verwerken van mutaties in salarissen.
AI kan echter geen menselijke expertise en persoonlijke interacties overnemen. Hierdoor wordt de adviserende en signalerende rol van de salarisprofessional alleen nog maar belangrijker. Om optimaal te profiteren van de voordelen van AI, zullen salarisprofessionals hun kennis op dit gebied moeten uitbreiden.
Bijscholing en ontwikkeling van competenties zijn belangrijk
De rol van de salarisprofessional blijft zich in hoog tempo ontwikkelen, aangewakkerd door veranderingen in wet- en regelgeving en technologische innovaties, zoals AI. Dit vraagt om bijscholing en aanpassing van de kennis en vaardigheden van salarisprofessionals. Het is essentieel voor hen om zich te blijven ontwikkelen, zodat ze hun toegevoegde waarde binnen de organisatie kunnen vergroten.
Bovenstaand artikel verscheen ook op SalarisVanmorgen.